Waarschijnlijk heeft iedereen er wel ervaring mee. Wanneer je muziek luistert door middel van een koptelefoon wordt dit naar mate de tijd verstrijkt erg vermoeiend. Luistermoeheid noemen we dit. Muziek wordt geproduceerd en gemixt om te worden beluisterd via luidsprekers. Wanneer deze muziek wordt afgespeeld via een koptelefoon ontstaat een totaal andere beleving van het stereobeeld.
In een ideale opstelling staan luidsprekers in een gelijkzijdige driehoek opgesteld ten opzicht van de luisteraar. U kunt zich dan misschien voorstellen dat wanneer dit materiaal direct wordt verdeeld over de twee schelpen van uw koptelefoon dit een overdreven en vertekend stereobeeld oplevert. wanneer u muziek beluistert over luidsprekers hoort u bijvoorbeeld met uw linkeroor ook het geluid wat wordt voorgebracht door de rechter luidspreker en vice versa. Iets wat met koptelefoonweergave niet mogelijk is.
Crossfeed
Dit fenomeen noemen we crossfeed. Er zijn op de markt gespecialiseerde koptelefoonversterkers die een dergelijk circuit hebben ingebouwd. Een ander fenomeen waar rekening mee moet worden gehouden noemen we HRTF (Head Related Transfer Function). Wat er onder andere op neer komt dat er een tijdverschil zit tussen het moment dat een geluid je linker- en rechteroor bereikt.
Koptelefoon optimalisatie
Het is mogelijk om geluidsopnames te optimaliseren voor weergave via een koptelefoon. Dit kan gebeuren tijdens de opname of in in de studio. Stereotechnieken als het kunsthoofdstereofonie (Binaural) of de Jecklindisk zijn ontwikkeld voor koptelefoonweergave. Daarnaast kan doormiddel van processing andere stereomateriaal ‘verbeterd’ worden voor koptelefoon weergave. Wanneer u dus binnen uw bedrijf veelvuldig en langdurig gebruik maakt van koptelefoons is het aan te raden om geluidsmateriaal te gebruiken dat geoptimaliseerd is voor dit type weergave.