Het is niet voor iedereen maar het geluid van brekende golven of een stromend beekje helpt je beter te concentreren. Dat wijst een onderzoek uit.
Met natuurgeluiden op de achtergrond word je productiever en het brengt je in een betere stemming. Vooral als je in een open ruimte werkt. Dat staat in de Journal of the Acoustical Society of America.
Veel kantoren met kantoortuinen gebruiken een soundmaskingsysteem. Dat dient om het geluid van pratende collega’s en van apparaten te maskeren. Pas als je dichter bij de bron van het geluid komt, hoor je alles goed. Maar volgens de onderzoekers werken natuurgeluiden veel beter, zoals van een bos of een verlaten strand.
Tijdens hun onderzoek werden twaalf mensen gevraagd om een toets te maken waarbij hun uiterste concentratie vereist was. Dat deden ze in drie sessies in dezelfde ruimte. In de eerste sessie hoorden ze kantoorgeluiden gedempt door witte ruis. In de tweede sessie hoorden ze kantoorgeluiden gemaskeerd door het geluid van stromend water van een beekje in de bergen. In de derde sessie hoorden ze kantoorgeluiden die niet gemaskeerd of gedempt zijn. Tijdens de sessie met natuurgeluiden deden ze niet alleen de toets uitstekend. Ze waren ook goed gestemd.
Natuurgeluiden zijn dus buitengewoon nuttig. Voorwaarde is wel dat het achtergrondgeluid niet te hard aanstaat. En het moeten rustgevende natuurgeluiden zijn, zonder krekels, kikkers en zingende vogels. Die leiden namelijk weer af.
Dit kan onmogelijk voor iedereen stimulerend werken. Daarom is het wellicht handiger om twee verschillende ruimtes in te richten. Eén met een soundmaskingsysteem en één met een natuurachtergrond, zodat er voor ieder wat wils is.
Bron: Scitation.aip.org